Kompost yaparken kullanılabilecek malzemeler organik atıkların çeşitliliğine bağlı olarak değişir. İşte kompost yapmak için uygun olan ve olmayan malzemelerin genel bir listesi:
Kompost İçin Uygun Malzemeler
1. Yeşil Malzemeler (Azot Kaynakları)
- Sebze ve Meyve Kabukları: Patates, havuç, elma, muz gibi.
- Çim Kesimleri: Bahçeden kesilen taze çimler.
- Kahve Telvesi: Kahve hazırlarken çıkan telve.
- Çay Posaları: Poşet çay veya dökme çay.
2. Kuru Malzemeler (Karbon Kaynakları)
- Kurumuş Yapraklar: Bahçeden veya ağaçlardan dökülen yapraklar.
- Saman veya Kuru Otlar: Tarım veya bahçe artıklarından.
- Karton Parçaları: Boş karton kutuların parçaları.
- Kağıt: Gazete veya eski kağıtlar (kimyasal içermeyen).
3. Diğer Organik Atıklar
- Saklama Yeri veya Dallar: Küçük dallar ve budama atıkları.
- Ağaç Kabuğu: Küçük, ince kabuklar.
- Yumurta Kabukları: Yumurta kabukları küçük parçalara ezilmelidir.
- Kuru Meyveler: Özellikle şeker veya tuz eklenmemiş kuru meyveler.